مزایا و معایب زندگی در مجتمعهای مسکونی
رشد روزافزون قیمت خانه و آپارتمان باعث شده تا این روزها یکی از بزرگترین دغدغههای افراد جامعه، تهیه سرپناهی برای زندگی باشد. در این میان افراد معدودی با صرف هزینههای فراوان، آپارتمانهای کم واحد و بزرگ یا خانههای ویلایی را برای زندگی انتخاب میکنند، اما اغلب آنها به دلایل مختلف ترجیح میدهند به جای زندگی در چنین مکانهای گرانقیمتی، به سراغ مجتمعهای مسکونی بروند. زندگی در مجتمعهای مسکونی در کنار تمامی مزایای خود، معایبی هم دارد که ممکن است با سبک زندگی یا سلیقه شما چندان جور نباشد. در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی زندگی در مجتمعهای مسکونی پرداخته و شما مخاطبین گرامی را با مزایا و معایب آن آشنا کنیم؛ با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
Toggleمزایای زندگی در مجتمعهای مسکونی
- امنیت
یکی از نیازهای اساسی هر انسان در زندگی «امنیت» است. این احساس که به نوعی نشانگر سازمان یافتگی، قانونمندی و با ثبات بودن جامعه محسوب میشود، در خانههای ویلایی به مراتب کمتر از مجتمعهای آپارتمانی وجود دارد. فرض کنید یک دزد قصد دارد یخچال را از منزل شما خارج کند؛ اگر منزل ویلایی باشد خیلی راحت این کار صورت میگیرد، اما وجود نگهبانی، دوربینهای نظارتی و همچنین طبقهها و خانههای متعدد موجود در مجتمع مسکونی تقریبا چنین اقدامی را غیر ممکن میکند.
- سر و صدا و شلوغی
با توجه به رشد چشمگیر زندگی در مجتمعهای آپارتمانی، شاهد یک سری تذکرات در قالب یک مرامنامه یا معرفت نامه هستیم که از طرف مدیر ساختمان نوشته شده و باقی افراد اخلاقا مجبور به رعایت آنها هستند. این موارد برای حفظ آرامش خود و دیگران نوشته شده و اگر آنها رعایت کنیم فضایی آرامتر و کم تنشتر برای خودمان و اطرافیان ایجاد کردهایم. مهمترین این موارد شامل:
۱-ایجاد سروصدای نامتعارف و غیر معمول از ساعت ۱۳ تا ۱۶ و از ساعت ۲۳ تا ۹ صبح فردا ممنوع است.
۲- سر و صدای مهمان حداکثر تا ساعت ۲۴ مجاز است. مراسم بدرقه مهمان هم به جای راهپله و آسانسور در واحد آپارتمانی باید انجام شود.
برخورداری از امکانات فوق مدرن
از قابلیتهای مجتمعهای بزرگ این است که به طور معمول امکاناتی دارند که آپارتمانهای کوچک فاقد آن هستند؛ بعضی از این امکانات را به صورت رایگان و برخی دیگر همراه با مقداری هزینه در اختیار ساکنین مجتمع قرار میگیرد؛ برای تأمین برق این گونه ساختمانها از یو پی اس استفاده میشود که در زمان قطعی برق به سادگی بتوان به برق دسترسی داشت.
این موارد عبارتاند از:
- سیستم اطفاء حریق
- شوتینگ زباله
- آسانسور باربر کنار آسانسور نفربر
- نگهبانی
- استخر
- سونا
- جکوزی
- فضای سبز ویژه
- سالن ورزشی
- جارو برقی مرکزی
- مهد کودک
- نظافت آسان
- سیستم وای فای مرکزی
- نظافت آسان
از آنجایی که اغلب آپارتمانها نسبت به خانههای ویلایی از فضای کوچکتری برخوردار هستند، شما با صرف وقت کمتر، به سادگی به نظافت منزل خود میپردازید و در عوض میتوانید از بقیه وقتتان برای مطالعه و فعالیتهای مفرح دیگر استفاده نمایید.
- کاهش مصرف انرژی
آپارتمان یا مجتمع مسکونی به دلیل متراژ کمتر نسبت به خانههای ویلایی به مراتب از مصرف انرژی کمتری برخوردار است. یکی از دلایل مهم آن، مجهز بودن مجتمعهای مسکونی به سیستم تهویه هوا و سیستمهای گرمایشی و سرمایشی است که باعث کاهش هزینههای قبض آب و برق و گاز میشود.
- هزینه پایینتر
در مقایسه با یک خانه مستقل، هزینههای نگهداری در مجتمعهای تجاری معمولاً کمتر است؛ بنابراین مجتمعها از نظر اقتصادی بیشتر از آپارتمانها و خانههای مستقل مورد توجه واقع میشوند. علاوهبراین از آنجایی که آپارتمانهای مجتمعهای مسکونی از نظر متراژ معمولاً کوچکتر از واحدهای مستقل هستند، مدیریت مالی آنها بسیار آسانتر و امکانپذیرتر است.
معایب زندگی در مجتمعهای مسکونی
- اختلافات فرهنگی
از جمله موارد مشکلزایی که ممکن است در مجتمعهای مسکونی رخ دهد اختلافات فرهنگی ساکنین آن است. این امر بسیار بدیهی است؛ چرا که در یک مجتمع مسکونی حدود ۳۰ الی ۵۰ خانواده زندگی میکنند که هر کدام عقاید و سبک زندگی خاص خود را دارند. باید بپذیریم که هر چقدر به قوانین آپارتماننشینی بیشتر احترام بگذاریم، فرهنگ و اصالت خود را در جایگاه بالاتری متصور شدهایم؛ بنابراین قبل از زندگی در مجتمعهای مسکونی اطلاعات کافی از همسایگان خود به دست آورید تا بتوانید میزان سازگاری خود را بالا ببرید.
محدودیت در نگهداری از حیوانات خانگی
در سالهای اخیر نگهداری حیوان خانگی در آپارتمانها رواج بیشتری پیدا کرده و نمیتوان منکر این موضوع شد. وقتی از آپارتماننشینی صحبت میکنیم، یکی از مسائلی که در اغلب موارد مطرح میشود موضوع نگهداری حیوانات خانگی بخصوص سگ در آپارتمان است. طبق قانون در قسمتهای مشترک ساختمان یا مشاعات که شامل پشتبام، راهپلهها، راهروها، حیاط و پارکینگ است، کسی حق نگهداری حیوان خانگی را ندارد؛ این در حالی است که در خانههای ویلایی یا اغلب آپارتمانهای کوچک مشکلی برای نگهداری از حیوانات خانگی نخواهید داشت.
- فضای محدود
یکی دیگر از معایب زندگی در مجتمعهای مسکونی این است که فرد به هیچوجه نمیتواند فضای بیشتری به این محوطه اضافه کند، اما در خانههای ویلایی چنین محدودیتی وجود ندارد. در مجتمعهای مسکونی تنها کاری که شما میتوانید برای بزرگتر نشان دادن فضای منزل خود انجام دهید، ایجاد تغییر در چیدمان وسایل منزل و خلاقیت شما در به کارگیری از فضاهای کوچک خانه است.
- شلوغی زیاد
تعداد زیاد طبقات در برجها و مجتمعهای مسکونی میتواند باعث شلوغی همیشگی آسانسور و کلافگی ساکنین شود. البته برخی از مجتمعها، چند آسانسور نفربر و باربر برای ساختمان در نظر میگیرند که مجهز به سیستم کنترل ترافیک آسانسور است. با این کار میتوان شلوغی و ترافیک استفاده از آسانسور را تا حد زیادی کنترل کرد اما باز هم بیشتر مجتمعهای مسکونی با معضل شلوغی روبهرو هستند. علاوه بر این، جمعیت زیاد و شلوغی باعث سروصدای ساکنان در راهروها و محوطه مجتمع میشود که در برخی اوقات واقعاً غیرقابلتحمل است.
- مشکلات مالی
خوب همانطور که بارها در این مقاله به آن اشاره کردیم، در مجتمعهای مسکونی به خصوص مجتمعهای بزرگ خانوادههای زیادی زندگی میکنند و این امر باعث مشکلاتی در مدیریت ساختمان (بهویژه در پرداخت هزینهها) میشود. چون ضمانت اجرایی کافی و کارآمد در این باب وجود ندارد. مثلا ممکن است برخی از واحدها حق شارژ و هزینه تعمیرات را به موقع پرداخت نکنند یا نظافت مشاعات را رعایت نکنند. اینها میتواند همواره مناقشه و اختلاف میان برجنشینان با هیات مدیره را موجب میشود. حضور خردهفرهنگها نیز از دیگر مشکلات مجتمعهای مسکونی محسوب میشود. همین چیزهای به ظاهر ساده میتواند مشکلاتی مانند لولهکشی، سیمکشی، نشتی گاز و موارد دیگر را به مشکل بزرگ تبدیل کند و مشکلی را بر مشکلات اضافه کند.
قوانین زندگی در مجتمعهای مسکونی
زندگی کردن با آرامش و برقراری نظم در یک مجتمع مسکونی چند طبقه که در هر طبقه از آن چند واحد وجود دارد، نیازمند قوانین و دستورالعملهایی است که باید توسط همهی ساکنین ساختمان رعایت شود. تنها در این صورت است که ساکنین میتوانند با صلح و آرامش در کنار هم زندگی کنند. علاوه بر این، رعایت اصول و قوانین آپارتماننشینی از ایجاد بینظمی، شلوغی و تنش و درگیری بین ساکنین ساختمان جلوگیری میکند و به تبع آن مدیریت مجتمع آسانتر میشود. قوانین زندگی در مجتمعهای مسکونی شامل بخشهای مختلف مثل قوانین استفاده از مشاعات، قوانین جلوگیری از سر و صدا و… میشود. در ادامه برخی از این مهمترین قوانین را با هم مرور میکنیم:
- در ساعاتی از روز که بیشتر مردم به استراحت میپردازند (ساعت ۱ الی ۴ ظهر و ۱۱ شب تا ۹ صبح) ایجاد سروصدای نامتعارف و غیرمعمول مانند: تعمیرات، مشاجره، گوش دادن به موسیقی و صدای تلویزیون با صدای بلند ممنوع است.
- برگزاری مهمانی (سر و صداهای معمول آن) حداکثر تا ساعت ۱۲ شب مجاز است و برای طولانیتر شدن اجازه از همسایهها الزامی است. همچنین بدرقهی مهمانها نیز نباید در راه پله و آسانسور انجام شود.
- قرار دادن هرگونه حیوان خانگی، زباله، یا وسیلهای که باعث بینظمی و سد معبر در راهروها، پلهها، حیاط و پارکینگ ممنوع است.
- استفاده شخصی از مشاعات آب و برق ساختمان ممنوع است. به طور مثال شستن ماشین یا فرش با آب مشاعی ساختمان ممنوع است.
شرایط زندگی در مجتمعهای مسکونی
تصمیمگیری بین زندگی در مجتمع مسکونی و آپارتمان به شدت وابسته به نیازها و سلیقههای فردی است. برخی افراد به دلایل مختلف ترجیح میدهند در مجتمع مسکونی زندگی کنند، در حالی که برخی دیگر از زندگی در آپارتمان را بهتر میپندارند. مجتمعهای مسکونی اغلب امکانات اجتماعی بیشتری نسبت به آپارتمانها دارند. این امکانات شامل استخر، باشگاه، محل بازی کودکان، فضای سبز و… میشود؛ اما نمیتوان گفت شرایط زندگی و رفاه در مجتمعهای مسکونی بهتر است. چون که در مجتمعهای مسکونی برخی محدودیتهای فردی وجود دارد، از جمله محدودیتهای در مورد حیوانات خانگی و محدودیتهای در مورد تغییرات در واحد همچنین در برخی موارد طراحی مجتمعهای مسکونی به گونهای است که شاید نیازهای شخصی فرد را برطرف نکند.
سخن آخر
حالا زمان آن رسیده که با توجه به مزایا و معایبی که برای زندگی در مجتمعهای مسکونی بیان کردیم و همچنین با در نظر گرفتن علاقهمندیها و اولویتهای خود، تصمیم گیری کنید که آیا میتوانید در مجتمعهای مسکونی زندگی کنید یا نه؟! به یاد داشته باشید با وجود تمامی آزادیهایی که در خانههای ویلایی تجربه خواهید کرد، زندگی در مجتمعهای مسکونی نیز خالی از لطف نیست؛ مطمئنا این مزایا زمانی بیشتر میشود که قوانین مجتمع نشینی توسط همه ساکنین رعایت شود.