ویژگی های خونه خوش نقشه
یکی از اساسی ترین فاکتورهای مرتبط به یک ساختمان، نقشه آن است که بطور مستقیم روی کیفیت زندگی یا کار نفرات در آن اثر می گذارد. ضمناً اگر قصد فروش یا خرید یک ملک را داشته باشید این موضوع به شدت روی قیمت یا قدرت چانه زنی شما به عنوان فروشنده یا خریدار موثر خواهد بود. بدیهی است که اگر قصد بازسازی هم داشته باشید یکی از خواسته های احتمالی شما، اعمال برخی تغییرات در نقشه (پلان) ساختمان است. بسیار اتفاق می افتد که کارفرمایان ما در گروه بازسازی و دکوراسیون طراحیا، علاقمند به تغییر نقشه منزل خود هستند. مثلا تمایل دارند محل آشپزخانه به جای دیگری از منزل منتقل شود، یک اتاق خواب حذف یا اضافه شود. یا مساحت یک سرویس بهداشتی کمتر یا بیشتر شود. در این مقاله، ویژگی های یک خانه خوش نقشه یا نقشه ساختمان خوب را با هم بررسی میکنیم.
فهرست مطالب
Toggleنکته اول: نسبت طول و عرض پلان
همواره به نسبت طول و عرض آپارتمان دقت کنید. کم بودن عرض نقشه نسبت به طول آن مهم ترین عاملی هست که باعث بد نقشه شدن واحد مسکونی و مشکل شدن چیدمان می شود. این مسئله معمولا زمانی اتفاق می افتد که بر زمین (عرض زمین در مجاورت کوچه یا خیابان) کم باشد یا با یک مجتمع مسکونی مواجه باشیم. چنین مسئله ای باعث باریک شدن فضاهای داخلی منزل شما می شود. مثلا عرض آشپزخانه یا اتاق خواب یا راهروی ورودی منزل شما کاهش می یابد. و این موضوع جانمایی مبلمان، چیدمان وسایل، طراحی کابینت و تردد شما و سایر اعضای خانواده را با مشکل مواجه می کند.
نکته دوم: وجود ستون وسط سالن
وجود ستون وسط سالن همیشه مزاحم چیدمان است و مسیر تردد را مسدود می کند. هر چند روش ها و ایده های برای طراحی متناسب با ستون وسط سالن وجود دارد. اما در کل یک ستون وسط فضا، بخصوص در نقشه پذیرایی و آشپزخانه، عنصر جذابی نیست. بهتر است که طراحی سازه به گونه ای با پلان معماری هماهنگ شده باشد که ستونی در وسط سالن نبینید. در ایران بسیار اتفاق می افتد که به دلایل مختلفی مثل عدم هماهنگی بین مهندس معمار و مهندس محاسب، یا اصرار کارفرما به ارائه طرحی با مساحت حداکثری با مسئله ستون وسط سالن مواجه شویم.
با این ستونها چه کنیم؟
اگر قصد بازسازی منزل خود را دارید، باید بدانید که حذف این ستونها غیرممکن است! اما راهکارها و ایده هایی وجود دارد که میتوانید با پیاده سازی آنها، اثر مزاحم این ستونها را کمرنگ کرده یا حتی آن را به فرصت تبدیل کنید.
نکته سوم: وجود قسمت های پِرت
جایی از منزل هست که بخاطر ابعاد نامناسب هیچ استفاده خاصی از آن نکنید؟ اگر چنین قسمتهای پرتی وجود داشته باشد پس شما خانه خوش نقشه ای ندارید. چنین فضاهایی به علل مختلفی ایجاد می شوند. مثلا وجود شکستگیها و ستونهای عریض روی دیوارها، وجود کنجهایی با زوایای غیر قائمه، فضاهای زیر پله در واحدهای دوپلکس و غیره. وجود چنین فضاهایی در نقشه داخلی خانه اصلا مطلوب نیست. چرا که شما بابت خرید یا اجاره آن بخش از مساحت هزینه پرداخت می کنید. ولی عملا بلااستفاده بوده و حتی مزاحم چیدمان شما هم خواهد بود.
نکته چهارم: تفکیک فضاهای عمومی و خصوصی
سالن به عنوان فضای عمومی، آشپزخانه به عنوان فضای نیمه خصوصی و حمام و سرویس ها و اتاق به عنوان فضای خصوصی باید از همدیگر مجزا باشند. اگر چنین تفکیکی وجود نداشته باشد، آرامش اتاق یا حریم شما پس از خروج از حمام مختل شده و این موضوع کیفیت زندگی شما را متاثر می کند. اگر با چنین مسئله ای مواجه هستید و قصد بازسازی دارید این احتمال وجود دارد که با تغییر محل درب، حذف و اضافه کردن یک یا چند دیوار، یا طراحی و اجرای پارتیشن بتوان تا حدی از تبعات چنین ایرادی کاست. با این وجود بدیهی است که اگر چنین ایرادی را شناسایی کردید بهتر است از خرید یا اجاره آن صرفنظر کنید.
نکته پنجم: ابعاد سالن اتاق ها و سرویس و آشپزخانه
سالن کوچک و سرویس های بزرگ، اتاق بزرگ و آشپزخانه کوچک و نابجایی هایی از این دست باعث می شوند از جذابیت نقشه منزل شما کم شود. هر چند این عدم تناسب همواره آزار دهنده است، ولی میزان اثرات آن روی زندگی شما تابع سبک زندگی شماست. ممکن است طرح نقشه خانه شما دارای چنین ایرادی باشد. ولی به واسطه استفاده بیشتر شما از اتاق خواب، این عدم تناسب حتی برای شما مزیت محسوب شود. لذا در این خصوص نمی توان به صورت قطعی نظر داد. اما به هر حال موقع فروش یا اجاره ملک، این بعنوان یک ایراد شناخته شده و روی قیمت آن هم اثر گذار خواهد بود. یک خانه خوش نقشه فضاهایی با تناسب ابعادی دارد.
نکته ششم: نحوه حرکت در واحد مسکونی
وقتی از حمام یا دستشویی بیرون می آیید اصلا جالب نیست که برای رفتن به اتاق تان از داخل سالن عبور کنید، همینطور برای رفتن از آشپزخانه به سالن جالب نیست که مجبور باشید از راهروی اتاق ها عبور کنید. غیر منطقی بودن موقعیت این نقاط یکی از عوامل مهم بد نقشه شدن واحد مسکونی می باشد. این ایراد و ایراد مربوط به عدم تفکیک فضاهای عمومی و نیمه خصوصی و خصوصی با یکدیگر ارتباط دارند. و البته هر دوی آنها تحت شرایطی در هنگام بازسازی قابل بررسی می باشند.
نکته هفتم: دیوار مشترک با همسایه
خانه خوش نقشه ساکت است. شاید بپرسید سر و صدا چه ارتباطی به نقشه دارد؟ اگر هر طبقه تک واحدی است که چه بهتر. اما اگر نیست و همسایه دارید به دیوار مشترک دقت کنید. وجود این دیوار خودش یک ایراد نقشه است، هر چه قدر طول و مساحت آن بیشتر باشد نقشه واحد شما بدتر است. متاسفانه به خاطر کیفیت پایین ساخت در ایران، بسیار مشاهده می کنیم که صدای گفتگوی عادی نفرات در یک واحد، براحتی در واحد مجاور شنیده می شود. این موضوع علاوه بر موضوع حریم شخصی، مخل آرامش واحد مجاور نیست خواهد بود. هر چند راهکارهایی برای کاهش صدای واحد مجاور از دیوار مشترک وجود دارد. اما باید بدانید که این موضوع یکی از ایرادات بزرگ نقشه محسوب شده و در صورت عدم رفع آن روی کیفیت زندگی شما به شدت اثرگذار خواهد بود.
نکته هشتم: یک خانه خوش نقشه از نور طبیعی خورشید برخوردار است.
در ایران ایده آل این است که سالن پنجره، رو به سمت جنوب داشته باشد که بتواند مقدار زیادی از نور طبیعی را در طول روز به شما برساند. کنترل کنید که وجود یک دیوار یا اتاق دسترسی شما را به این نور محدود نکرده باشد. نقشه ای که پنجره های کوچک و کمی در آن پیش بینی شده یا نور زیادی از آن پنجره ها به واحد مسکونی نمی رسد پنجره های مناسبی نبوده و امتیاز منفی بزرگی برای نقشه واحد مسکونی محسوب می شوند. متاسفانه این ایراد معمولا قابل حل نیست. تنها راهکاری که برای رفع آن پیش بینی میشود افزایش نور مصنوعی داخل واحد مسکونی یا استفاده از بازوهای رباتیک در پاسیو برای انعکاس بیشتر نور طبیعی به داخل واحد مسکونی است. این سیستم علاوه بر قیمت بالا کارایی چندانی هم نخواهد داشت. یک خانه خوش نقشه از نور طبیعی کافی برخوردار است و این موضوع غیر قابل انکار میباشد.